Nieuwe studie: Wandelen is beter voor je hersenen dan fietsen!

Uit onderzoek van de universiteit van New Mexico blijkt dat wandelen beter is voor ons brein dan fietsen. Dit heeft te maken met onze lichaamsbouw omdat elk contact van de voeten met de grond zorgt voor een betere doorstroming in de aders en hierdoor de doorbloeding in de hersenen wordt gestimuleerd. Bij fietsen is die impact er echter niet.

Elke keer als je voeten de grond raken, krijgt je slagader een boost, waardoor bloed sneller naar de hersenen wordt getransporteerd. Dit klinkt eigenlijk ook logisch zeker als we kijken naar onze voor-voorouders die steeds  voor mogelijk gevaar alert moesten zijn. Zelfs een wandeling van drie tot vijf minuten helpt al om de bloedsomloop naar je hersenen te vergroten. Daarom geraken wandelmeetings of een korte wandeling tijdens de lunchpauze meer en meer ingeburgerd. En dat is alleen maar goed nieuws want het is niet alleen leuk en gezelliger maar ook belangrijk omdat een goede bloedtoevoer onder meer je geheugen in topconditie houdt en de kans op een beroerte drastisch verlaagt.

 

 

Eerder toonden onderzoekers van de University of Pittsburgh  ook al aan dat een dagelijkse wandeling een goed middel is tegen de ziekte van Alzheimer, dat wordt veroorzaakt door een tekort aan bloedtoevoer naar de hersenen.

Hoe moeten we wandelen?

Nordic walking style, snel wandelen, achterwaarts wandelen?? 😉

Gelukkig moeten we niet direct onze sportschoenen aandoen om een positief effect te verkrijgen.

 

Door gewoon je dagdagelijkse verplaatsingen wat te veranderen zoals bv. de auto wat verder parkeren op de parking, te voet boodschappen doen, de trap te nemen … ga je snel een positieve verandering ervaren.

 

 

 

MAAR: Als regel geldt nog steeds de 10.000 stappen/dag. Helaas bewegen we toch minder en minder en een recente studie toont aan dat wie een zittend beroep heeft niet eens een gemiddelde van 6000 stappen/dag haalt.

Er is dus nog werk aan de winkel 😉

Wil je als bedrijf je medewerkers helpen om dagelijks meer te bewegen? Informeer dan snel naar onze unieke en doeltreffende aanpak. We komen graag “langsgelopen”  zodat we jullie kunnen helpen bij de uitdaging om dagelijks meer te bewegen.

Neem die eerste stap!

PS. Fietsen blijft uiteraard als sport en woon-werk verkeer zeker aangewezen 😉

 

Wil je meer informatie over stappentellers of een leuke en laagdrempelig bewegingsprogramma?

Klik op de groene knop en vraag nu je gratis advies!

We komen graag even langsgelopen ?

 

 

 

Je Giftrunners coach

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *